Pages

KÜTÜK EVLER

KÜTÜK EVLER

Çağlar boyu insanoğlunun ısınma, barınma, aydınlanma gibi ihtiyaçlarını karşılayan ahşap 21. Yüzyılın en önemli yapı malzemesi olmaya adaydır. Doğal hayata dönüşün yaşandığı günümüzde ahşap da günlük hayatımızdaki yerini gederek sağlamlaştırıyor.
Amerika’ta Lap Home (Kütük Ev) üreticileri hazla çoğalıyorlar. İnsanlar kırsal kesimde yaptırmak istedikleri evlerinin orman ürününden olmasını tercih ediyorlar. Doğayla bütünleşme, iç içe yaşama arzusundan kaynaklanan bu tercih Türkiye’de de görülmeye başladı.
Bu işbirliğinin amacı Türkiye’de de kişilerin isteklerine uygun çok değişik ev, plan ve modellerini yaratıp sunmak. Tabii bu iş için oluşturulan özel ormanlardan elde ediliyor.

Kütük Evlerin Avantajları

Kütük Evlerin Avantajları

Kütük evler kesinlikle doğanın dostudur, yangına karşı daha dayanıklıdır. Malzemesi doğadan geldiği için doğa şartlarına oldukça direnebilir. Masif kütük olduğu için sürekli nefes alır. Bu nedenle havasızlık ve rutubet yapmaz. Topraktan nem almadığı gibi, topraktan gelebilecek haşereye karşı güvenilir. Pencere kapı ahşapları deforme olmaz. Çatı izolasyonu tamdır. Mükemmel enerji tasarrufu sağlar.

Kütük Evlerin Standart Özellikleri

Kütük Evlerin Standart Özellikleri

Kütük evlerin bütün çizim ve projeleri, teknolojik gelişmeler ışığında özel bilgisayar programları ile uzman mimarlar tarafından hazırlanıyor. İmalat ve montaj safhasında meydana gelebilecek her türlü olası aksaklıklar bu gelişmiş programla (CAD) ile sıfıra indirilir.
Kütük evlerin sağladığı kolaylıklar temelden başlar. Evin yapılacağı yerin toprağı 80 cm derinlikte kazılır. Meydana gelen çukura önceden yapılan statik hesaplar doğrultusunda belirli aralarla kolon pabuçları, demirli beton olarak atılır. Sömeller birbirine bağ kirişleri (deprem bağlantısı) ile bağlanır. Pabuçların merkezinden su basman seviyesine kadar taşıyıcı kolonlar çıkılır. Toprak seviyesi ile bina döşemesi arasında kolon boşluk 30-50 cm kolonlar haricinden herhangi bir malzeme ile doldurulmaz ve boş bırakılır.
Evin zemini karkas sistemle traded wood kullanılarak kaplanır. Bu ahşap karkasın üstü komple plwood ile kapatılır. Türkiye’de su suntası olarak bilinen plwood sağlam ısı yalıtımı fonksiyonuna sahip üstüne her türlü işlemin kolayca yapılabildiği bir malzemedir. Playwood üzerine arzu edildiği takdirde seramik veya mermer döşenebilir. Evin sahibi isterse halı veya ahşap kaplatabilir.
Bu işlerden sonra masif kütükler, önceden planlanan numara sırasına göre monte edilir. Kütük ev, masif kütükleri özel kesilenlerden dolayı aralarında su ve rutubet barındırmaz.
Kütüklerin birleşen yüzeylerin çift oluklu olması iyi kenetlenmelerini sağlar. Arada kullanılan play-toom ses ve ısı yalıtımını sağlar. Akrilik yapıştırıcı ve emsallerinden altı kat daha dayanıklı 25 cm’lik vidalarla montaj işlemi yapılır.
Ahşap kapı ve pencerelerde kullanılacak ahşap malzemeler özel olarak kurutulur. Bütün iç ve dış kapılar, gardırop kapakları da masif kütükten yapılır. Tüm kapı ve pencerelerde finisyon (son işlem) tamdır. Kalite nedeni ile tozun, rüzgarın ve suyun dışarıda kalmasını sağlar.
Ara bölümler genellikle Avrupa’nın birçok ülkesinde ve Amerika Birleşik Devletlerinde inşaatların % 85’inde kullanılan dry-wall sistemi ile yapılır. Bu sistem hem pratik, daha sağlam, her türlü kullanıma uygun, hem de metre kare kaybını önleyici niteliklere sahiptir. Ses izolasyonu da geleneksel inşaat tarzındakilere benzer bir sistemle sağlanır. Arzu edilmesi halinde ara bölümler de ahşap olabilir.
Bütün mutfak ve banyo dolapları Amerikan Triagle Pasitik Firması kataloglarından seçilebilir. Özel kurutulmuş meşe kullanan bu firma Amerika Birleşik Devletlerinde konusunda en
Elektrik tesisat işçiliği işin başında daha proje aşamasında iken çözümlenir. Gerekli olan her bölüme imalat safhasında delik ve oluk açıldığı için montaj sırasında elektrik tesisat sistemi en basite indirilir.
Bütün evin dekoratif tavan hatları projede belirlendiği şekilde seçilen ahşap malzeme, ebat ve aralıkta üretilir.
Kütük evlerin çatısı en önemli kısımlarından birini oluşturur. Çatıda kullanılacak malzemeler, ısı, ses ve doğal şartlara karşı tam izolasyon ve yalıtım sağlaya bilmesi için bir dizi işlemden geçirilir. Çatı makası ve iskeleti özel ahşap kalitesi ile kurulur. Bunun çatı iskeletinin üzeri plywood malzemesi ile kaplanır. Bunun üzeri ise asfaltlanmış plaka halinde çatı yalıtım su malzemesi ile kaplanır. Yapı oturak, esnek ve asfalt tabanlı olup kırılmaz bir üründür. Üretici firmalar bu ürün için ortalama 20-30 yıl garanti veriyorlar. 12 ayrı renk seçeneği olan saxhinples, ayrıca son derece esnektir. Dışarıdan bakıldığında dekoratif bir görünüm sağlar. Çatı iç yüzeyi masif ahşaptan yapılır. İstenirse dry-wall ile kaplanabilir. Çatının yıllar boyu sağlıklı kalabilmesi ve rutubetten etkilenmemesi için saçak altlarına boydan boya döşenen havalandırma kanalları vasıtası ile çatı arasında devamlı bir hava sirkülasyonu sağlanır.

ERZURUM MAHALLESİ GELENEKSEL KONUTLARINDA TAVAN KAPLAMA TAHTALARI


ERZURUM MAHALLESİ GELENEKSEL KONUTLARINDA TAVAN KAPLAMA TAHTALARI

Ahşap kirişlemelerin alt kısmı,muntazam bir görünüş vermek ve döşemenin ısı tecridine hizmet etmek amacı ile uygun malzeme ile kap­lanmıştır. Konstrüksiyon şekline ve kaplanan mahallin önemine göre bu kaplama muhtelif malzeme ile olabilir.
Tecrit levhaları ile yapılan dolgu konstrüksiyonlarla taşıyıcı kirişler görülmek üzere yapılan sıva veya tahta kaplamalar.
Bağdadi çıtalar veya sıva teli üzerine sıva yaparak kaplanan tavanlar.
Kiriş altına deri, tehlis, hasır vs. dekoritif malzeme kaplayarak yapılan tavanlar.

Erzurum mahallesindeki geleneksel konutlarda da Tüm eski Ankara evlerinde ve Anadolu evlerinde olduğu gibi tavan çok önemli bir konu olarak ele alınmaktadır, Geometrik şekillerde kesişen çıtaların mey­dana getirdiği yıldızlar, çokgenler, kareler ve renklerle boyanmak suretiyle halı gibi işlenmiş ve oldukça güzel tavan örnekleri meydana gelmiştir.

Eskimeye yüz tutmuş böyle tavanların tamir edilmesi gerekmek­tedir.

Bu konuda verilmiş olan ölçüler tablolarda verilmiştir.

Ahşap, Ahşap Boyama, Ahşap Ev, Ahşap Ev Resimleri, Ahşap Evler, Ahşap Kapı, Ahşap Kapı Mobilya, Ahşap Kapı Mobilya, Ahşap Merdiven, Ahşap Mobilya, Ahşap Nedir, Ahşap Pencere, Ahşap Sanatı, En Cok Aranan Kelimeler Ahşap Boyama, KAPILAR VE ÖZELLİKLERİ, Kereste Ahşap Ev Resimleri,

KAPILAR VE ÖZELLİKLERİ

KAPILAR VE ÖZELLİKLERİ

1- Kapılar genellikle standarttır. Geniş ortalama olarak 85-90 cm. olan kapılar gayet alçaktır. Bilhassa kışın kuflanılan ve mahfuz olması gereken kapıları 1,80 - 1,70 hatta 1,65 m. ye kadar düşer. Kapılar ait oldukları odaların önem derecesine göre kıymetlen dirilen kapılar her zaman tek kanatlıdır ve adi tahta kapıdan derece derece aynalı çeşitli şekillerde aynalı ve nihayet oymalı geçme kapılara kadar gider. ve hepsi Türk ahşap işçiliğinin gerçekten önemli bir unsuru dur.
Türk evlerinde bilhassa eski Türk1er karakteristik olan oda kapılarının hemen hemen her zaman odanın nihayet kısmında bir köşede oluşudur. Kapı açıldığı zaman yan duvardaki özel nişine dayanır ve bir mandalla pervazlı yuvasına edilir. Bu kapının açık kalacağı zamanlarda ortada kalabalık yapmaması içindir. Eski Türk sanatkarı bu noktalara kadar ince düşünmesini bilmiştir.
Kapının bulunduğu oda nihayetine seki altı denir. Bu kısım odanın servis bölümüdür. Kapılarla birlikte çok kere dolap raf ve hücrelerde bu kısımda bulunur.
Şu halde oda kapılarının her bakımdan düşünülmüş mevkii vardır. Diğer karakteristik bir nokta Türk evlerinde kapının açılışında odanın mahremiyetine zarar vermiyecek şekilde yerleştirilmesine dikkat edilmiştir. Bunun için kapı açıldığı zaman sofadan odanın içerisinin görünmemesi gerekir. Bunun için de kapının dolap derinlikleri içerisinde bırakılan alana açılması veya kapının önüne sabit dolaplar taksimatından olan bir tahta perdenin gelmesi içerisindeki açıklığın kapı açıklığının karşısına getirilmemesi ile elde edilmiştir. Zemin kattaki ikinci ve üçüncü derece hacimlarının kapıları (ahır, seyis ve uşak odaları, mutfak vb.) adi tahta çatma kapılardır .Alttan ve üstten birer kuşakla bağlanırlar ve genellikle boyanmazlar.
Orta asma katlardaki kış, odalarının kapıları aynalı olur. Bu kapılar genellikle boyalıdır.Çerçeveleri geniş aynaları kuvvetlidir. ve Kenarlarında profiller bulunur.Bu tüp kapıların daha özenli yapılanları ve daha küçük bölmelileri vardır. Çerçeveler daha biçimli incelikte aynalar irili ufaklı muntazam şekillerle yapılır ve kapı pervazları genellikle nakışlıdır. Bu tipin daha zengini muhtelif şekillerdeki aynalardır. Ayrıca oyma desenler bulunanlarıdır. Daha sonraki devirlere ait olan bu tip kapılara büyük konaklarda rastlanır.
Hemen hemen bütün kapı ortalama 6x6 cm. ölçüsünde ve kare biçiminde bir kasa ile ahşap lentolu yuvasına yerleştirilmiş yerli demir isçiliği ile meydana getirilmiş basit menteşelerle bu kasa için de hareket etmektedir. Kapı kolu mandal ve kilit tertibatı böylece basit yerli işçilikle dövme demirden sonraları itinalı yapılarda pirinç ve tunçtan yapılmışlardır. Buradaki demir işleri ahşap tuğla veya süsleme işleri kadar iyi olmamakla beraber orjinal olanları vardır.
Oda kapılarının sofa tarafındaki üst pervazı genellikle dekora tif nitelikte oyulmak suretiyle kapı boşluğunun üst kısmı kemer şekli yükseltilmiştir.
Sokak kapıları ve avlu kapıları (dış kapılar) gerektiği şekilde kuvvetli güven veren sağlamlıkta yapılmışlardır. Büyüklüklerine göre tahtalar veya kalaslar yan yana gelerek biribirine geçmiş ve alttan üstten kuvvetli kuşaklarla iri başlı kakma çiviler aracılığı ile bağlanmıştır.

23.ERZURUM MAHALLESİNDEKİ GELENEKSEL KONUTLARDAKI
PENCERELER VE ÖZELLİKLER

Pencerelerin düzenlenmesi esnasında hemen her ev için standart sayabilecek pencere tipleri doğmuştur.Alt kat pencereleri kış odalarına ait oldukları ve mahremiyetin sağlanması için küçük yükseklikleri ve parmaklıklı ve kapaklı oluşları ile dikkat çekerler.
Üst kat odalarının bilhassa yazlık ve misafir odalarının pencereleri biraz daha geniş fakat yüksek parmaklıklı veya kafesli ve tahta kapaklılardır..
Eski ev tiplerinde gördüğümüz divan odası pencerelerinin üze rinde bir sıra pencere bir sıra pencere daha bulunmaktadır. Daha ufak olan bu üst pencereler ahşap çerçeve içinde küçük alçı bölmeler ve süslemeli düz renkli camlı ve yalnız samimi bir hava vermesi içindir. Bu şekil Türk evleri için karakteristik bir aydınlatma tertibatıdır.
Sonraki devirlerde oranları bozularak çeşitli konak ve yalılara tatbik edilen bu eski pencerelerin insana hayranlık veren değişik şekillerini görüyoruz.
Alt pencerelerde ise: Geleneksel yapılarımızın eski devirlerde yapılmış olanlarının camsız olduğunu görüyoruz.Yapıyı korumak için tahta kapaklar ve perdeler kullanılmıştır. Camlı çerçeveler sonraları alt pencerelere tatbik edilmiştir.
Geleneksel konutlarda pencereler için yanlara açılan kanatlar dan başka açılma şekli.yoktur. Geleneksel konutlarımızda gördüğümüz sürme pencere şekilleri sonraki devirlere aittir.)
Pencere genişlikleri 1 metre içinde sınırlı olduğundan açılan kanatlar yan duvarlar gibi yerli işçilikle yapılmış-basit şekillerdir.Kanatların arkasında açık kaldığı zaman yanlara tespitine has orjinal madeni kısımlar bulunur.
Buna karşılık hemen hemen her yerde zorunlu bir durum olmadıkça pencere açılmamıştır. Üst kat pencereleri saçaklar aracılığı ile korunduğu için bu nokta daha çok alt katlar için konu edilmiştir. Pencerelerin daima çıkma veya balkon altına getirilmiş oldukları görülür.Bu noktayı gözden kaçıran evlerde ise ahsap pencere kısımlarının yağmur ve kar etkisi ile uzun zaman dayanmayarak aşındığı ve bozulduğu görülmektedir.