Pages

Ahşap, Ahşap Ev , TEMEL VE KARKASIN YAPIMINDAKİ ESASLAR ŞUNLARDIR

TEMEL VE KARKASIN YAPIMINDAKİ ESASLAR ŞUNLARDIR

Esas taşıyıcı direkler yine münferit ayaklara oturtulur. Zemin kat döşemesi yerden yüksek tutulduğu için iskelet yapıda normal kat döşemesinde olduğu gibi kesilmeyip birinci kata kadar uzatılmıştır.

Direklerin kaidesi hizasında oldukça iyi bir bağlantı temin edilmiştir. Döşeme kirişleri tek istikamettedir. Bir taraf çift, bir taraf tek tabanlı idi. Üst katın tavanı yine aynı seviyede, çevre ve bölme duvarlarını dolaşan bir başlık üzerine oturtulur. Payandalar 30o meyillidir. Üst başlığa tespit edilmeyip direğin ucuna tespit edilmiştir. Bu noktadaki kusuru önleyici bir önlem olarak imkan bulunduğu takdirde orta yerde diğer bir esas dikme aynı noktadan iki taraflı olarak payandalanır.

Dolguyu daha çok kerpiç ve tuğla teşkil eder. Bunları taşıyacak olan tali unsurlar sık olarak ve yalnız düşey istikamette konulan ince dikmelerden ibarettir. Bu tip evlerde de esas dikmelerde boşluk yoktur. Bu binalar yerden bir miktar yükseltilmiş kagir üzerine bir veya iki katlı karkas olmak üzere yapılır. Bazı binalarda ise binanın zemin katı tamamen kagir olarak yapılır. Üzerine bir kat ahşap ilave edilir. Her iki duvarda da iskeletin kagir duvarı tespitine önem verilmemiştir.

Bunlar tabanla kagir duvarın birleştiği noktada suyun dışarı atılması meselesinde pek önem verilmemiş, kagir duvarların bitiminde ahşap hatıl yapılır. Bu ahşap hatılı ahşap iskeletin oturacağı tabanı teşkil eder.

Bu ahşap iskeletin oturacağı hatıl çepe çevre bütün duvarların üstünü dolaşır. Evin zemin kat döşemesini teşkil ederek kirişler bu tabana otururlar. Kiriş başlarının geldiği tarafta ikinci taban konulur. Kat kirişi istikametindeki duvar üzerinde de diğerlerine göre daha büyük kiriş konulur. Bu istikamette 2 ahşap kesit üst üste gelmiş olur. Bunların üzerine zemin katın duvarlarını teşkil edecek olan direkler dikilir. Aynı şekilde 2. kat döşemesi ve duvarları tamamlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder