Pages

Ahşap, Ahşap Ev ,GELENEKSEL KONUTLARIN CEPHE KURULUŞUNDA AHŞAP MALZEME

GELENEKSEL KONUTLARIN CEPHE KURULUŞUNDA AHŞAP MALZEME

Geleneksel mimarimizde ahşap malzeme genellikle konutlarda kendine özgü bir kullanım yeri bulmuştur. Cephe kuruluşunda ahşap malzemenin dolgulu sıvalı yada kaplamalı olmak üzere üç şekilde kullanıldığını görebiliriz.

Dolgulu ahşap malzeme ile oluşturulan cephe kuruluşunda dolgu malzemeleri yerine göre kerpiç, tuğla veya taş olmaktadır. Her üç cephe kuruluşunda da dolgu malzemeleri ile ahşap karkas içinde yer almakta ve genelde bir taş duvar üzerine ikinci kat olarak biçim bulmaktadır. Bu arada ahşap karkas tekniği cepheye konstrüksiyonu belirleyici bir sistem olarak girmiş sade bir form da ve sokağın doğa dokusuna uygun olarak masif bir zemin kat üzerinde yer alan birinci kat ile geleneksel konut mimarisinde bir taç gibi yükselmiştir. Dolayısıyla konstrüksiyonu dışa vurması, cephe kuruluşuna ahşap malzemenin bağlı bu modül anlayışı da getirmiştir.

Bazı uygulamalarda ahşap karkas sıva ile kaplanarak bağdadi denilen sistem uygulanmış ancak burada da cephenin modül anlayışının dışa vuruculuk etkisi ile yitirilmemiştir. Ayrıca cephe, saçaklar ve çıkmalarla hareketlendirilmiş, adeta sokağın organik dokusu üçüncü boyutta da bir süreklilik kazanmıştır. Çok kerede sıva üzerine uygulanan pembe, kırmızı, sarı ve mavi pastel renklerle sokak boyu devam eden cepheler arası bir renk uyumu gözlerimizin önüne serilmektedir.

Buradan da anladığımıza göre çağdaş mimarimizde de cephe kuruluşunun malzeme ile bütünleşmesi ve malzemenin rasyonel kullanımının teknik verilerle bağdaştırılarak çözümlere ulaşmak için çaba sarf etmeliyiz.

Geleneksel yorum içinde cepheye planın aksetmesi yahut mimara özgü sanatsal yorumun karşımıza çıkması olmak üzere iki şekilde sınıflandırmamız mümkündür. Cephe bir yapının derisidir diye kabul edersek çoğu kez yapının elbisesi biçimine girmiştir. Ve bu elbise o çağın kültürünün mimarı tarafından toplanan bilgilerin sunulmasıdır diyebiliriz.

En Cok Aranan Kelimeler

Ahşap Boyama,Ahşap Nedir , Ahşap Sanatı , Ahşap Kapı
Mobilya ,Ahşap Mobilya , Ahşap Merdiven,Kereste
Ahşap Ev Resimleri , Ahşap Evler , Ahşap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder