Pages

Ahşapta yeni trendler...

Ahşapta yeni trendler...
Artık bir masanın yalnızca masa olduğu dönemler geride kaldı. Yeni nesil tasarımlarda masalar ışık saçıyor, koltuklar müzik çalıyor. Koltuk ve sehpalar dahil her şey uzaktan kumanda edilir hale geliyor.

Son dönemlerde kapılarını açan uluslararası mobilya fuarlarında gözlemlenen en çarpıcı trend yetmişli yılların tasarımlarına dönüş oldu. Akıl karıştırıcı tasarımlar, çok canlı ve çarpıcı renkler bu yeni akımın en belirgin nitelikleri.

Yeni nesil mobilyaların dikkat çeken bir diğer özelliği de çok amaçlı olmaları. Artık mobilyaların asıl kullanım amaçlarının yanı sıra farklı ve dikkat çekici özelliklere de sahip olmaları gerekiyor.

Teknolojik mobilyalar
Teknolojideki hızlı değişim süreci, yaşamımızın her aşamasında çeşitli kolaylıklar sağlarken ev ve ofis dekorasyonlarımıza da ilham kaynağı oluyor.

Piyasaya sürülen yeni bir elektronik cihaz ya da mevcut cihazların geliştirilmiş versiyonları, yaşam alanlarımızda da değişiklikler yapmayı gerekli kılabiliyor.

Hayal gücünün sınırlarını zorlayan teknolojik gelişmeler, tüketicilerin taleplerinin çeşitlenmesini de beraberinde getiriyor. Değişim sürecinde tasarımcılar yeni mobilya ve dekorasyon fikirleri ile karşımıza çıkıyor.

Çok amaçlı mobilyalar
Yeni nesil mobilyaların dikkat çeken bir diğer özelliği de çok amaçlı olmaları. Artık mobilyaların asıl kullanım amaçlarının yanı sıra farklı ve dikkat çekici özelliklere de sahip olmaları gerekiyor.

Mobilyaların içerisine yerleştirilmiş olan elektronik aksam, az enerji harcayıp çok ışık veren LED aydınlatma tekniği bu tür mobilyalarda sıkça rastlanan öğelerin başında geliyor.

Genel anlamda bilişim teknolojisi her geçen gün mobilya dünyasında daha önemli bir yere sahip oluyor. Ev içerisindeki koltuk ve sehpalar dahil hemen her şey uzaktan kumanda edilir hale geliyor.

Salonlarda LCD devrimi
İleri teknoloji mobilyası adı verilen yeni tür tasarımlar, LCD ve plazmalarla birlikte salonların yeni çehresini belirlemeye başladı. Çok sade ve net çizgilere sahip tasarımlar salonlarda genişlik duygusunu artırıyor.

İtalyan Bonaldo firması geliştirdiği çember tasarımında LCD, DVD çalıcı ve DVD disklerini tek bir çizgi içerisinde toparlayarak hem görüntü hem de kullanın avantajı sağladı.

Ancak oturma odalarında insanlar sürekli televizyon seyretmediği için tasarımcılar yeni çizgilerinde LCD ve plazmaları tamamen ortadan kaybeden projelerde geliştirdi.

Fransız üretici Ligne Roset’in tasarımı ise dolabın içerisine entegre edilmiş olan televizyonu, kapama tuşuna basıldığında ekranın önüne dolabın renginde bir kapağın çekilmesi suretiyle ortadan kaybolması sağlanıyor.

Ofisler fonksiyonel
Çok amaçlı ve fonksiyonel ve çok amaçlı tasarımlar iş dünyasını da yeniden şekillendiriyor. Artfk büro mobilyalarında da gerek bireysel çalışmalara gerekse takım çalışmalarına imkan veren, gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak gelişen yeni çalışma sistemlerini takip edebilen sistemler gözde.

Bu mobilyalarda ahşap ve cam alternatifli tabla özeliği ile kullanıcı statüsüne göre şekillenebiliyor. Ahşap tablaya açılan kanal sayesinde cam ve deri uygulanarak farklı görünümler ve statüler yaratma imkanı veriyor.

Metrik sisteme sahip olan parçalar, istenilen her türlü kombinasyonu rahatlıkla oluşturma imkanı veriyor. Farklı şekillerde gruplanabilen masaları sayesinde takım çalışmasının gücünü artırdığı gibi bireysel çalışmalarda da istenilen motivasyonu sağlıyor.

Fark yaratan ayrıntılar
Hızla yayılan ve geniş hayran kitlelerine ulaşan bir diğer moda ise "Glocal Style". Kısaca insanların tatil yaptıkları yabancı ülkelerde gördükleri bazı tasarımları kendi yaşam mekanlarına transfer etmeleri anlamına gelen bu yeni akım, mobilya ve tasarım sektörüne yeni olanaklar sağlıyor.

En çok beğenilen tasarımların başında ise mekanları kapı veya pano yerine bambu kamışını andıran ve gerektiğinde aydınlatılma özelliklerine sahip ince uzun çubuk yığınlarıyla bölmek geliyor. Böylece çok küçük ayrıntılarla alışılagelmiş mekanlara birden Uzakdoğu veya Afrika dokusu katılıyor.

Patchwork modası
Bundan 50 yıl önce bir gün patchwork’un kıyafetlerde hatta mobilyalarda moda olacağı söylenseydi herhalde herkes güler geçerdi. Oysa geçen yıl giyimde trend haline gelen patchwork modası artık dekorasyonun gözdesi.

Üstelik o kadar şık duruyor ki inanması çok güç. Patchwork’u ilk kez dekorasyon modasına taşıyan ise tasarımın ustası kabul edilen İtalyanlar.

İtalya’nın önde gelen firmalarından Morelato’nun tasarımcıları mobilya ve dekorasyon modasının kalbinin attığı “2008 Milano Salone Del Mobile” fuarına patchwork dolap, masa ve sehpaları ile adeta damgalarını vurdular.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder